Mind full eller mindful? En övning i närvaro

Mind full eller mindful

När någon nämner meditation eller mindfulness dras mångas första associationer till en bild av någon som sitter med sina ben korsade, kanske på ett trädäck någonstans på Bali, och ska hitta sig själv… Känner du igen dig i den, enligt vår åsikt, ganska vanliga missuppfattningen? 

Många av oss är mind-full varje dag. Den svenska översättningen skulle kunna vara tankspridd. Känner du igen dig i att vara uppslukad av tankar? Kanske sitter du och läser detta – samtidigt som du befinner dig i vad som sas under morgonens möte, planerar vad du ska laga till middag, eller funderar på när det nu var som dottern skulle köras till fotbollsträningen?

Oavsett om det rör sig om tankar eller känslor, har dessa en förmåga att ta vårt fokus från stunden eller uppgiften vi befinner oss i precis just nu. Detta kan ta sig uttryck genom en stressreaktion eller trötthet. Men det behöver inte vara så.

Mindfulness att kontrollera ditt fokus

Faktum är att att du kan lära dig kontrollera ditt fokus istället för att låta tankarna kontrollera dig.

Övningen nedan tar endast några minuter och är den perfekta pausen för dig som är stressad eller behöver komma ner i varv och kontrollera dina tankar – en övning i närvaro och fokus med avslappnande effekt. Vi kallar det för mindfulness – men du får kalla det vad du vill!

Börja med att gå till en plats där du får vara för dig själv en liten stund, kanske är det i ett mötesrum på jobbet mellan viktiga uppgifter – eller i favoritfåtöljen hemma i vardagsrummet bredvid bordet med dina favoritmagasin och den där stickningen som du tycker om att sitta med men inte hittar fokus till att slutföra? Följ sedan stegen nedan:

3 sinnen – En kort övning

  • Fundera på vilka tankar och måsten som tar upp ditt fokus och surrar i huvudet just nu. Notera dem och lägg dem åt sidan.
  • Ta tre djupa andetag – Försök att fokusera enbart på hur du andas in genom näsan och ut genom munnen.
  • Notera nu tre saker i ditt synfält. Vad har de för färg, form, storlek och struktur? Beskriv dem för dig själv, en i taget. Försök att inte döma.
  • Stäng ögonen och lyssna efter 3 ljud. Kan du hitta starkare eller tystare ljud? Längre bort eller mer nära? Vad är det du hör?
  • Notera tre saker som du känner. Är du kall eller varm i en viss kroppsdel? Känner du ett tryck eller spänning någonstans? Hur känns det i skuldrorna mot ryggstödet? Lägg märke till känslan utan att döma den.
  • Fundera och bestäm slutligen vad du ska göra just nu. Försök att inte styras av stress eller tankar. Vad ska du göra precis just nu? Gör det.

Lycka till! Och kom ihåg att det blir lättare varje gång du övar.