Lymfmassage

Tillgänglighet

sthlm Lund

Lymfsystemet är kroppens rengöringssystem. Det styrs av vår andning och flödar som bäst när kroppen är avslappnad.

Vad är lymfmassage?

Massagen som också går under namnet MLD; manuellt lymfdränage är en lugn och mjuk behandlingsmetod där man jobbar med andning, hud och bindväv. Med hjälp av djupandning lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning stimuleras lymfsystemet att transportera överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ur kroppen. För en del problemområden används ibland även djupare grepp och silikonkoppor för att lösa upp mer djupgående stopp och ärrvävnad.

När ska du gå på lymfmassage och få lymfdränage?
Trögt lymfsystem, ödem och stockningar orsakas bland annat av stress, operationer, borttagning av lymfkörtlar i samband med cancerbehandling, gamla skador (ärrvävnad), inaktivitet, hormonella obalanser, kost eller mediciner som kroppen inte hinner rensa ut. Det kan även vara medfött.

Ge lymfsystemet massage

Det är en behandlingstyp som passar alla men speciellt du som har någon typ ödem, primärt eller sekundärt efter tex operation, lipödem, fibromyalgi, restless-leggs, trötthetssyndrom, hormonell obalans eller allmän känsla av att vara svullen. Uggla massage och wellness erbjuder lymfmassage i Stockholm, Göteborg & Lund!

Klicka här för att se vår prislista och en instruktionsfilm för hur du köper klippkort.

Onlinepris

50 min
|
828 kr
75 min
|
1238 kr
100 min
|
1386 kr
BOKA BEHANDLING

Lymfmassage hos Uggla Massage & Wellness

Ständig trötthet och olust. Smärta i hela kroppen. Svullnader och domningar. Känner du igen dig?
Den stressiga, hektiska livsstil som för många har blivit det dagliga brödet låter oss inte vara så snälla mot vår kropp som vi borde vara. Och ändå kämpar kroppen ständigt för att må bättre, för att bli friskare – trots alla motgångar vi utsätter den för. Det lymfatiska systemet är en ofta bortglömd men livsviktig del av vårt immunförsvar, och även det mår bra av lite omhändertagande nu och då. Det är därför lymfmassage finns. För att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv genom att stimulera dräneringen av lymfsystemet. Men vad är lymfmassage egentligen? Hur fungerar det? Och hur kan du dra nytta av det?

Är lymfmassage och Lymfdränage samma sak?

Lymfmassage kallas även manuellt lymfdränage (MLD). Det handlar om en behandlingsmetod som fokuserar på bindväv, hud och andning. Men mjuka, lätta tryck och strykningar i en viss riktning stimuleras lymfsystemet att göra sig av med överskottsväska och andra slaggprodukter på ett effektivt sätt. Efter behandlingen känner du dig renare och lättare i kroppen, stressen minskar och du kan känna dig mer motiverad att ta itu med dina dagliga göromål. Anledningen till varför detta är viktigt har mycket att göra med lymfsystemets preliminära funktion: att transportera lymfan genom kroppen för att hålla den ren från skadliga element och bekämpa patogener.

Så fungerar lymfsystemet

Blodkärlen kan jämföras med en fullpackad flygplats. Alla som är där har samma mål: de vill bli transporterade till sin destination. Detta kan ibland orsaka köer och mycket stress, men så fort man har kommit fram är detta bortglömt. Då har flygplatsen har uppfyllt sin funktion. Blodkärlen är likaså fyllda med tusentals olika celler som alla ska levereras någonstans i kroppen. Men precis som fallet är med flygplatsen, kan det lätt hända att man släpper förbi skadliga element i bara farten. På flygplatsen har man löst detta genom att nu och då skapa extra köer som går lite långsammare, där passagerare kontrolleras extra noggrant innan de släpps förbi. Och det är denna funktion som lymfsystemet uppfyller: nu och då utförs en grundcheck för att kontrollera att allt fungerar som det ska och inga patogener har trängt sig in. I lymfkörtlarna finns lymfocyterna, de celler som tillhör immunförsvaret. Dessa avlägsnar skadliga element och gamla eller skadade celler från blodet. Tonsillerna, benmärgen, mjälten och brässen har alla att göra med lymfsystemet. Lymfa hittas också i tarmar, mage och hud.

Lymfsystemet fyller även en annan viktig funktion: dränering av interstitialvätskan. När blod pumpas genom de minsta blodkärlen, kapillärerna, läcker en del av vätskan ut. Totalt blir det upp till tre liter per dygn – en betydelsefull andel av kroppens totala blodmängd. För att förhindra problem som alldeles för lågt blodtryck, så måste denna vätska återupptas och föras in i cirkulationssystemet igen. Små lymfkärl som finns utspridda genom hela kroppen dränerar denna vätska.

I motsats till cirkulationssystemet, har lymfsystemet ingen central pump, utan beror på trycket från skelettmusklernas rörelse. Kärlen har små klaffar som endast tillåter vätskan att flöda i den ena riktningen. Små kärl mynnar ut i gradvis större kärl, och det hela slutar med att lymfan töms in i blodomloppet i vinkeln som formas mellan den inre halsvenen och nyckelbensvenen. När lymfsystemet går trögt, kan detta resultera i en allmän tröghetskänsla som även kan påverka personen mentalt. Och det är då en lymfmassage verkligen kommer till sin rätt.

Lymfmassage - Vad är det?

Syftet med stimuleringen

Syftet med lymfmassagen är att stimulera lymfsystemet och öka dess hastighet. På detta sätt ökar också mängden slaggprodukter som rensas ut ur kroppen, och du känner dig lättare och friare. De mjuka rörelserna hjälper lymfsystemet att transportera överskottsvätskan bort från kroppens vävnader och ut i blodomloppet, där den ska renas och fortsätta på sin väg. Genom konstanta, mjuka strykningar och tryck i rätt riktning vill terapeuten hjälpa kroppen att föra den extra vätskan mot lymfnoderna, där den ska filtreras och renas från toxiner och annat slagg. Dessa noder finns längs med bukens stora blodkärl, men även i armhålor, ljumskar, käkvinklar och bakom bröstbenet.

Eftersom många av lymfkärlen finns direkt under skinnet, måste lymfmassagen vara en väldigt mjuk behandling. Rörelserna ska likna lymfsystemets egna funktion, så du behöver bara trycka så pass hårt att skinnet rör sig lite i lymfnodernas riktning. När lymfmassagen är färdig, kommer du att uppleva än känsla av lätthet i kroppen som bidrar till mer energi och ökad motivation inför dagens göromål.

Hur går lymfmassage till?

Lymfmassagen består av en kombination lätta, mjuka rörelser i lymfnodernas riktning. Genom lätta strykningar och tryck vill man få lymfan att flöda, och detta kombineras med djupandning och några djupare grepp för att lösa upp fibroser eller stopp. Dessa rörelser har en smärtlindrande, avslappnande och avstressande effekt – perfekt för dig som har problem med domningar, svullnad, trötthet eller smärta. Eftersom lymfkärlen har klaffar som leder lymfan i en enda riktning, är det viktigt att känna till detta för att arbeta med och inte mot lymfan. Ett för hårt tryck kan även stimulera lymfflödet på fel sätt: i stället för att sätta fart på cirkulationen, kommer trycket att uppfattas som ett problem, och lymfa samlas för att bekämpa det. Lymfmassage i ansiktet är särskilt känsligt: för att undvika svullnader och stagnation behövs daglig lymftömning och mikrostimulans. Din terapeut kan förse dig med råd om hur du kan sköta detta hemma. Ägna ett par minuter åt processen varje dag så kommer du snart att se skillnad i din hud: den blir friskare och klarare.

Det finns särskilda borstar du kan använda för din dagliga lymfstimulansrutin. Så här ska det gå till: Rörelsen börjas precis ovanför nyckelbenet, och upprepas mellan 25 – 50 gånger. Kom ihåg att detta inte är en muskelmassage: rörelserna måste vara lätta, mjuka och små. Rörelserna fortsätter från mitten och utåt, och följer sedan hakan utåt och nedåt. Ansiktet ska borstas från mitten och utåt, och sedan mikrostimuleras på utkanten genom en lätt rotering. När pannan borstas frigörs eventuella blockader, och lymfporten öppnas. Lymfan leds slutligen åt rätt håll när massagen avslutas återigen vid startpunkten: precis ovanför nyckelbenet.

När du ska få en komplett lymfbehandling måste denna utföras av en utbildad terapeut som vet hur man ska jobba med växeltryck mot huden för att få igång lymfsystemets flöde. Kom ihåg att göra lite djupandning innan terapin börjar, så att du blir lugnare och på så vis förbereder din kropp för behandlingen som kan ta upp till 45 minuter.

Vissa kunder upplever obehagliga symptom efter en lymfmassage, som huvudvärk, illamående och yrsel. Detta är dock inget att oroa sig för eftersom det endast tyder på att kroppen försöker göra sig av med skadliga element som interstitialvätskan samlat.

Vem behöver lymfmassage?

Det gör du som lider av ett trögt lymfsystem. Några av symptomen på att allt inte är som det ska är:

 • huvudvärk
 • sömnproblem
 • spänningar i nacken
 • celluliter
 • svullen hy
 • vätskesvullnader

Detta beror ofta på en dålig livsstil: att du inte äter rätt eller får för lite motion, du dricker för lite vatten eller har en jäktad, stressig vardag. Rökning och tarmproblem kan även bidra till ett trögt lymfsystem. Du kan lindra detta genom det självklara: att ändra på dina vanor. Andra orsaker till problem med lymfsystemet kan vara blockeringar från ärrvävnad från gamla skador, hormonell obalans, mediciner som kroppen inte rensat ut, medfödda problem, eller borttagningen av lymfnoder på grund av cancerbehandling. Ödem är en vanlig åkomma som kan lindras med hjälp av lymfmassage. Det handlar om svullnad någonstans i kroppen på grund av odränerad lymfvätska som ansamlats, och kan klassas i följande kategorier:

 • Medfött (primärt) ödem orsakas oftast av en underutveckling av lymfsystemet. Det kan uppenbaras när som helst, från direkt efter födseln och upp till 35-års-åldern. Vanligast är ödem i benen som uppenbaras under tonåren på grund av utlösande faktorer som infektioner, insektsbett, frakturer, stukningar eller graviditet. Symptomen som tyder på primärt lymfödem är smärta, nedsatt rörlighet, rodnad och en känsla av värme och tyngd i kroppsdelen i fråga.
 • Sekundärt lymfödem kan förekomma efter brännskador, infektioner, parasiter eller trauma. Det kan också uppstå som resultat av kirurgiska ingrepp eller strålbehandling. Den vanligast förekommande formen orsakas dock av en tropisk masksjukdom, filariasis. Denna möjlighet bör alltid övervägas när orsaken till ödemet ej känns till.
 • Lipödem är en smärtsam sjukdom som karakteriseras av symmetriska svullnader på ben eller armar, ojämna hudförändringar, blåmärken utan synbar orsak och försämringar i fettvävnadsfördelningen. Hormonförändringar vid puberteten, graviditet eller klimakteriet är bland de vanligaste utlösande faktorer för lipödem. Symptomen är ökad svullnad, kall hud på grund av försämrad blodcirkulation, celluliter och hårda, mindre fettkulor under huden.
 • Fibros uppstår när hud, bindväv och slaggprodukter växer ihop i fettväven. Detta är ganska normalt när kroppen läker efter en operation eller en skada, men det kan också ske spontant vid sjukdomar.

När kroppen på grund av detta svullnar, försämras ofta patientens livskvalitet. Problem som psykiska påfrestningar eller nedsatt arbetsförmåga kan vara en källa till oro, precis som komplikationer som infektioner i hy eller vävnader. Som en komplementär behandling för dessa problem, och för att lindra smärtan som ofta associeras med ödem i alla dess former så utvecklades år 1932 lymfmassage som terapi. För att behandlingen ska vara så effektiv som möjligt måste terapeuten ha goda kunskaper i fysiologi och anatomi, samt veta var lymfsystemet vanligtvis blockeras. Regelbunden massageterapi kan även kombineras med andra behandlingsmetoder som:

 • Kompression för att höja det interstitiella trycket. Detta minskar kapillärfiltrationen och ökar reabsorptionen av lymfan till vensystemet. Vid svåra fall av ödem, används tryckfördelande polstring och flera lager lindor som bandage för att snabbt minska ödemstorleken. När det gäller kompressionsdelar, är det viktigt att du ska kunna sköta dem och ta på och av dem själv.
 • Lymfpulsatorbehandling är en teknik som kan tillämpas hemma, och som har bevisats ha en begränsad effekt under långtidsbehandling.
 • Kirurgisk behandling kan övervägas när andra behandlingsmetoder inte längre har någon effekt. Efter fettsugningen måste hela området bandageras för att motverka operationssvullnad. Regelbunden kontroll av återhämtningsprocessen bör ske – helst med endast några veckors mellanrum.

Lymfmassage mot celluliter

Celluliter är många människors stora skräck – men även trista verklighet. Hormonbaserade preventivmedel, en obalanserad kost, vanor som rökning och excessivt alkoholintag, för mycket socker i dieten och även en sedentarisk livsstil är ofta förekommande faktorer som bidrar till celluliter. Manuell lymfdräneringsmassage är långt från den absoluta lösningen till detta estetiska problem, men det kan gå en lång bit på vägen till behandlingen. Vill du förbättra utseendet på dina ben på kort tid kan massagen hjälpa dig: den fjäderlätta beröringen hjälper lymfsystemet att sätta igång med dräneringen och därmed får bort överskottsvätska från benen. Detta kan illustreras med en diskmaskin: om vattnet inte töms ut, kommer lager på lager av fett och annan smuts samlas på disken. På samma sätt kan ett dåligt lymfflöde medföra oönskade konsekvenser som bakterietillväxt, inflammationer och fibroser, som orsakar svullnad och kan misstas för viktuppgång. När lymfsystemet får fart igen, kommer det att sakta men säkert rensa kroppen från alla dessa toxiner, vilket i stort bidrar till en friskare hy och ett bättre allmäntillstånd.

Andra områden där lymfmassage har en positiv verkan

Lymfmassage fungerar också ganska bra för att ge lindring i följande fall:
Svullna, ömma fötter. Vem har inte känt av detta någon gång? Efter en lång och hård arbetsdag känns skorna som om de vore för små. Man kan inte vänta på att få komma hem och ta av sig dem och kanske sätta ner fötterna i lite varmvatten i ett förgäves försök att få lindring. Lymfmassage hjälper då kroppen att återuppta lymfan, rena den och skicka den vidare tillbaks in i blodcirkulationen. Du som ständigt lider av svullna fötter kommer att uppleva en förbättring inom 3 – 4 veckor av denna behandling – din terapeut kan hjälpa dig avgöra hur ofta du kommer att behöva en session.
Illamående under graviditeten. Hormonförändringarna under graviditeten innebär förändringar i det sätt på vilket din kropp behandlar vätskeretention. Lymfmassage från och med 3:e graviditetsveckan kan hjälpa din kropp att reglera detta fenomen samt lindra den svullnad som brukar uppstå när födseln annalkas.
Ärr. Lymfdräneringsmassage kan ha en positiv effekt även på äldre ärr, eftersom behandlingen aktiverar kroppens lymfocyter, celler som spelar en direkt roll i rekonstruktionen av vävnaden.
Acne. En stor källa till frustration och minskad självkänsla hos både tonåringar och vuxna, är acne ovälkommet som bäst. När skinnet är inflammerat på grund av acne, händer det ofta att vätska samlas bland skinncellerna. Lymfmassagen gynnar en snabbare återhämtningstid, eftersom dess dräneringseffekt gradvis minskar inflammationen.
Fibromyalgi eller kronisk trötthet. Den fjäderlätta, mjuka behandlingen kan kännas som en gåva från ovan för kunder som lider av fibromyalgi, och därför vanligtvis upplever smärta vid hårdare beröring. Detoxeffekten kan även boosta din energinivå, och hjälpa dig att känna dig piggare inför dagens göromål.

Hur ofta ska man köra lymfmassage?

Det är upp till dig att avgöra hur ofta du vill använda dig av lymfterapi för att få fart på ditt lymfsystem, men det finns vissa steg du kan följa för att avgöra vad som kommer att fungera bäst för dig:

 1. Hur sedentarisk är din livsstil? Tänk på att regelbunden motion hjälper lymfsystemet att få fart. Du som är sängliggande kan verklig dra nytta av lymfmassage en eller två gånger i veckan, medan du som är sportfantast och ständigt på fötterna kanske bara kommer att behöva en session varje två månader.
 2. Håller du på att ta igen dig efter en lång sjukdom? Då kan det vara bra att hjälpa immunförsvaret på traven med lymfmassage tre eller fyra gånger för att få fart på systemet.
 3. Har din metabolism förändrats märkvärt under den sista tiden? Om viktminskningsprogrammet fungerat som det ska under en tid men sedan hämmats, kan ett blockerat lymfsystem vara orsaken. En skön massage tar dig bort från stagneringspunkten och låter dig fortsätta göra framsteg.
 4. Lider du ofta av allergier eller förkylningar? Att regelbundet dra nytta av lymfmassage kan hjälpa dig boosta ditt immunförsvar och bekämpa dessa besvärliga krämpor.

Att tänka på innan lymfmassagen

Hur skönt det än är, är denna behandling inte till för alla. Personer som lider av hjärtsjukdomar, hudåkommor, njursvikt, flebit, hjärtsvikt eller blodproppar bör vara extra försiktiga med denna behandling, eftersom den medför en risk för hjärtarytmier, blodflödesförändringar och vävnadsskador. Om din doktor rekommenderar lymfmassage åt dig trots detta, kan du utan problem njuta av den – såvida du har valt en professionell terapeut i en licensierad anläggning, där du i nödfall kan få adekvat medicinsk vård. Om du lider av reumatoid artrit, eksem eller struma eller om du genomgår strålbehandling, så bör du se upp för obehagliga biverkningar som smärta eller blåmärken.

Lymfmassage Stockholm & Lund

Uggla Massage & Wellness finns där för dig: Du som letar efter professionella, kunniga terapeuter som kan ge dig en lymfmassage som heter duga, kommer här att hitta precis det du behöver. Ett avbrott i din vardag som kommer att sätta fart på ditt lymfflöde och lite i sänder få dig att må bättre och bli piggare. Visst är det mödan värd att investera i din egen hälsa och välmående! Du kan boka din behandling direkt på hemsidan, eller besöka en av våra mottagningar.

Klicka här för att se vår prislista och en instruktionsfilm för hur du köper klippkort.

BOKA BEHANDLING