Gravidmassage

Tillgänglighet

sthlm gbg Lund

Att bli gravid är fantastiskt, kanske det största man kan vara med om. Men det har sitt pris: kroppen blir tung, ben och fötter tar oundvikligt stryk, och många drabbas dessutom av ansamlingar av vätska i kroppen. Till det kan dessutom tillkomma andra besvär som ischias, foglossning  och karpaltunnelsyndrom (nerver som kommer i kläm i karpaltunneln på hand-ledens insida, oftast orsakat av vätskean-samling).

Då är gravidmassage verkningsfullt – ger lindring både i kropp och i själ! Värken lindras och ditt välmående ökar. När du är gravid kan massagen dessutom vara en stund bara för dig själv, vilket kanske är lika välbehövligt.

Så här går gravidmassage till

Massagen för gravida utförs liggande på mage på en speciell kudde som är utformad speciellt för ändamålet. Observera att det inte finns några studier som ger belägg för att massage kan utlösa missfall. Men om du är tidigt i graviditeten (mindre än 12 veckor), är behandlingen ändå för säkerhets skull något mjukare. Om du känner dig osäker kan du för säkerhets skull konsultera med din barnmorska. Behandlingen inriktas på att ge lindring i de specifika besvärsområden som just du upplever.

Det finns studier som påvisar nyttan av gravidmassage under graviditeten. Exempel på positiva effekter är minskad oro, bättre humör, bättre sömn och mindre ryggvärk. Vidare kunde man konstatera färre komplikationer under födseln och färre prenatala födslar. Länk till undersökningen 

Vi erbjuder gravidmassage i  Stockholm (Södermalm), Kista, Lund, Göteborg & Malmö

Klicka här för att se vår prislista och en instruktionsfilm för hur du köper klippkort.

 

Onlinepris

50 min
|
828 kr
BOKA BEHANDLING

Massage har sedan länge använts av människor i en lång rad syften. Det är vanligt att använda massage framförallt för att sänka stressnivån, öka blodcirkulationen eller lindra smärtor och spänningar. Många typer av massage, så som bindvävsmassage till exempel, är för de allra flesta ett känt begrepp. Men just gravidmassage kan för den stora massan låta som en motsättning, eftersom graviditeten ofta uppfattas som en period då man ska ägna sig åt stilla vilande i hemmet och inget annat. Det finns dock inget som hindrar dig som är gravid att kunna njuta av en välgörande massage. Tvärtom, som du kommer lära dig här, kan gravidmassage innebära många fördelar och göra graviditeten mer uthärdlig och förbereda dig bra inför både förlossningen och återhämtningen efter nedkomst. Många kombinerar gravidmassage med att ligga på en spikmatta en stund för att ytterligare få igång blodcirkulationen.

Gravid- och mammamassage: En lösning för kroppsliga utmaningar

Under graviditeten genomgår kroppen en rad förändringar, vilket kan leda till en rad obehag. Gravid- och mammamassage är en specialiserad form av massage som syftar till att lindra dessa obehag och förbättra den blivande mammans välbefinnande. Behandlande massage kan hjälpa till att lindra specifika problem som gravidischias, medan förebyggande massage kan hjälpa till att förhindra vissa graviditetsrelaterade problem innan de uppstår. En rätt kroppshållning är avgörande under graviditeten, och med hjälp av stödkuddar kan massagen anpassas för att erbjuda optimal komfort och stöd. Dessutom kan massage under graviditeten stimulera blodcirkulationen och produktionen av oxytocin, vilket kan bidra till en mer avslappnad och positiv graviditetsupplevelse.

Friskvårdsbidraget och dess fördelar för gravida kvinnor

Många arbetsgivare erbjuder nu friskvårdsbidrag som en del av sina förmåner för anställda. Detta bidrag kan användas för en rad hälsorelaterade tjänster, inklusive gravid- och mammamassage. Att investera i massage under graviditeten är inte bara en lyx, utan det kan också vara avgörande för att hantera och förebygga smärta, förbättra kroppshållning och stödja en hälsosam blodcirkulation. Speciellt när det gäller att hantera smärtsamma tillstånd som gravidischias, kan en behandlande massage göra underverk. Dessutom, genom att främja produktionen av oxytocin, kan massage hjälpa till att minska stress och ångest, vilket gör graviditetsresan mycket mer behaglig.

Vad är gravidmassage?

Det finns ett par saker som skiljer massage för gravida jämfört med andra typer av massage. Dessa skillnader blir både tydligare och viktigare ju längre gången den gravida är. Ett tydligt exempel på detta är den typ av massagebänk som ofta används. En vanlig, eller traditionell, massagebänk har som bekant en urgröpning eller ett hål där ansiktet placeras när den som masseras ligger på mage. Vid massage gravida krävs en motsvarande hålighet för den växande magen när den gravidas rygg och baksida masseras. Detta kan lösas med hjälp av specialkonstruerad bänk där ett hål, likt det för ansiktet men större, finns för magen. Det är också vanligt att använda ett speciellt underlägg som lyfter upp hela överkroppen men har en urgröpning som låter magen avlastas. Det kan dessutom vara värt att notera att den djupare och ofta hårdare teknik som används vid tidigare nämnda bindvävsmassage inte används vid gravidmassage.

Fokuserar på massage för gravida

Istället fokuserar denna typ av massage på lindring och avslappning och går inte lika mycket på djupet. I de senare skedena av graviditeten kan till och med liggande orsaka obehag om, speciellt om man ligger stilla i en och samma position för länge. Det är därför vanligt att gravidmassage utförs under kortare sessioner jämfört med vanlig massage. Med en session som motsvarar ungefär hälften eller mindre av den tid som traditionellt avsätts för massage så kan till och med den höggravida ofta uthärda. Därmed kan man också tillgodogöra sig massagens välgörande effekter, som i vissa fall kan innebära snabbare återhämtning efter förlossningen. Gravidmassage är också en bevisat effektiv metod för att minska risken för skador vid förlossning. Vi återkommer till några andra skillnader mellan traditionell massage och massage för gravida senare i den här artikeln.

Gravidmassage utsöndrar må-bra-hormoner

Som nämndes inledningsvis så kan massage ge flera fördelar för både hälsan och välbefinnandet. Gravidmassage ger i likhet med traditionell massage en stunds avkoppling. Men massagens allra mest värdefulla effekt kommer först efteråt genom att de så kallade må-bra-hormonerna utsöndras. Det endokrina systemet är den samling av organ, ofta körtlar, som producerar och utsöndrar hormoner i kroppen. Några av de hormoner som det endokrina systemet utsöndrar kallas endorfiner, och dessa brukar ibland kallas för kroppens eget morfin. De har nämligen en smärtlindrande och lugnande effekt och binder till samma receptorer som morfin gör.

Så, vad har det med massage för gravida att göra? Jo, en massage på runt 20 minuter kan aktivera kroppens utsöndring av endorfiner och därmed ge en ganska ordentlig lindring av de smärtor som man ibland drabbas av under olika skeden i graviditeten. Det har bevisats att kroppens egen smärtlindring kommer igång efter en stunds massage och effekten sitter i långt efteråt. Någon gång vid mitten av en graviditet, alltså straxt efter fyra månader, så är det mycket vanligt att man drabbas av ont i ryggen. Detta är i första hand orsakat av den växande magen och den extra tyngd som kroppen ska bära upp. Dessa smärtor kan komma både tidigare och senare, och en del gravida slipper helt och hållet att få ont. Men de som trots allt tillhör den stora skaran som drabbas så är massage för gravida en god idé. Eftersom rörligheten inte sällan är begränsad, speciellt mot slutet av en graviditet, så kan det vara svårt att själv mjuka upp ryggen. Uppmjukning med hjälp av en massage är därför ett enkelt sätt att bli mjukare, och med den utsöndring av endorfiner som beskrivits så lindras smärtorna under en tid efteråt också.

Fördelar med gravidmassage i Göteborg

De välgörande effekterna av gravidmassage och de hormoner som utsöndras då är dock inte begränsade till de endorfiner som beskrivits ovan. Både serotonin och dopamin utsöndras också i samband med att man får massage. En jämn utsöndring av det förstnämnda håller ditt mående i balans, och dess namn känner du kanske igen från sammanhang då man pratar om depression. Många av de läkemedel som används mot depression ger nämligen en justering av just serotonin. Men när du får massage som gravid så får du en boost på helt naturlig väg, av massörens händer och av din egen kropp. Även om du inte är drabbad av en depression som är kopplad till din graviditet (eller i övrigt) så mår du bra av serotoninet. När det handlar om det sistnämnda hormonet, dopamin, så är det värt att nämna att det handlar om en av kroppens allra viktigaste signalsubstanser. Dopamin fyller många funktioner i det centrala nervsystemet och flera av dessa funktioner är till exempel nära kopplade till glädje, motivation och förmågan att fokusera eller koncentrera sig. Dopamin beskrivs ofta också som att spela en huvudroll i vårt belöningssystem kort och gott.

Vi mår helt enkelt väldigt bra av dopamin, och man tror att den vetenskapliga förklaringen är att dopamin ska få oss att ”bli beroende” av saker som är bra för oss och ger oss positiva effekter. Dessa saker kan vara alltifrån träning (som också ger en utsöndring av hormonet) till att ta massage som gravid. Det finns visserligen stora skillnader mellan individer när det kommer till hur stor kicken är när dopaminet utsöndras, men precis som med serotonin så är det ett faktum att det alltid ger en rad positiva effekter.

Vad är skillnaden på vanlig massage och gravidmassage?

Fokus ligger på kroppens baksida vid gravidmassage, och i stort sett hela massagen utförs med den gravida liggandes på mage. Därför är underlaget av största vikt vid massage när man är gravid. En växande mage gör det allt svårare att ligga på mage och därför använder man ett speciellt underlag som ger magen det utrymme som krävs för att kunna ligga med ryggen upp. När det gäller tekniken som en kompetent massör använder vid gravidmassage så är den mindre hårdhänt. Detta är i första hand för bekvämlighetens skull, som vi tidigare har gått igenom. Men om du sedan tidigare är van vid riktigt rejäla tag vid massage, så kan du naturligtvis säga till din massör att du önskar att denne tar i lite ändå. Eftersom det inte finns några risker för allvarligare problem så ska man naturligtvis kunna få en massage när man är gravid som motsvarar ens förväntningar. Du och din massör kommer fram till ett utförande som båda känner sig säkra med. Men det kommer aldrig bli fråga om en riktigt hård och djup bindvävsmassage. Speciellt försiktig är man före vecka tolv i graviditeten, och detta är bara för att vara på den säkra sidan.

I engelsktalande länder kallar man en viss typ av massage med mjuka, svepande och långa rörelser för ”Swedish massage”. Det är ofta den massage man i första hand rekommenderar att använda som utgångspunkt vid gravidmassage. Här kallar vi denna metod för klassisk svensk massage, men den har förfinats för att anpassas för gravida som tar emot massage. En annan skillnad är tiden som avsätts för en massage av gravid – det finns en möjlighet att ta emot massage under en kortare tid – 20 minuter.

Hur går gravidmassage till?

Börja med att boka en tid för gravidmassage, och då företrädesvis en kortare session. Du och din massör pratar igenom massagen, och förutom att du får information om hur upplägget ser ut så ska du också informera om du har något speciellt område du önskar undvika eller fokusera på. Detta är också ett bra tillfälle att ta upp om du har problem med någon speciell doft. Oljor som används vid massage kan vara parfymerade och många gravid kan ha ett illamående som triggas eller förvärras av vissa dofter. Har du tidigare fått en klassisk massage någon gång så kan du tänka dig att det hela kommer gå till ungefär så, men med dig liggande på mage på det speciella underlaget avsett för detta ändamål.

Din massör kommer vara mer uppmärksam på hur massagen tas emot, om något område känns mer känsligt eller något annat orsakar obehag. Detta är en viktig skillnad vid massage när man är gravid jämfört med exempelvis en klassisk massage (där man i viss mån bara tar sig igenom ett program). Gravid och massage är en bra kombination tack vare ytterligare ett hormon som vi ännu ej varit inne på – oxytocin. Detta är må-bra-hormonernas främsta representant, och dess produktion och utsöndring ökas efter bara en kort stunds massage. Hormonet utsöndras i stora mängder normalt sett när vi äter god mat, umgås med vänner eller tar på någon vi känner oss nära. Det kallas därför ibland både för ett kärlekshormon och ett njutningshormon. Både klassisk massage och gravidmassage är metoder som är utformade för avslappning och njutning i första hand och är riktiga oxytocin-höjare. Efter att du har fått din avslappnande massage kommer du uppleva effekterna i upp till tolv timmar.

Risker med att få massage under graviditet?

En långlivad myt har gjort att många än idag tror att massage under graviditet innebär en risk för missfall. Sanningen är dock att det inte finns något vetenskapligt samband mellan missfall och massage under graviditet. Detta gäller under hela graviditeten och betyder att den gravida kan låta sig masseras närsomhelst helt utan att oroa sig för detta.

Under en graviditet har kroppen förhöjda halter av ett par hormoner som har till uppgift att förbereda kroppen på det växande fostrets behov av utrymme samt, lite längre fram, en förlossning. Dessa hormoners mekanism kan i korthet beskrivas som att de gör musklerna lite ”frånkopplade” och ömtåliga. Den bakomliggande mekanismen är att dessa hormoner, som bland annat består av relaxin, gör musklerna slappare i sig (vilket man kanske kan sluta sig till från hormonets namn) och dessutom mindre viljestyrda. Det sistnämnda är ju en begriplig funktion med tanke på att det är kroppen som tillfälligt har behov att styra musklerna istället för hjärnan. Men under en graviditet så kan alltså musklerna vara lite mjukare och känsligare än vanligt. Det är därför viktigt att en massör vid gravidmassage undviker vissa hårda grepp och mer robusta tekniker eftersom man riskerar att skada musklerna. En massör som är utbildad och erfaren inom massage för gravida vet dock vad din kropps muskulatur klarar av, så det finns ingen risk för att lämna massagen mörbultad och dessutom med blåmärken. De enda begränsningar som finns i egentlig mening har med den egna komforten att göra. Som förklarats ovan är det alltså det som är orsaken till att man använder en annan, lite mjukare, teknik. Inte för att det finns en ökad risk för varken missfall eller övriga komplikationer vid gravidmassage.

Gravidmassage hur sent?

I och med att graviditet massage inte innebär några risker, utan tvärtom en lång rad fördelar, så kan gravidmassage utföras under vilken trimester som helst. Så länge du kan ta dig till massören så kan du ta emot en välgörande massage så länge du själv vill. Gravidmassage har potential att lindra krämpor relaterade till din graviditet, och dessa krämpor intensifieras ofta mot slutet av graviditeten. Så det är viktigt att komma ihåg att massage är riskfritt under hela graviditeten, ända fram till sista veckan innan födsel faktiskt. När smärtor och nedsatt mående är som mest besvärande så kommer också massagen vara som mest välgörande. Men regelbunden massage under hela den period som är en graviditet har som sagt fördelar utöver ren smärtlindring och njutning. I studier har det tydligt visats att det finns en tydligt koppling mellan gravidmassage under alla nio månader och färre komplikationer vid födseln.

En lika tydlig koppling finns också mellan massage och en snabbare återhämtning efter nedkomsten. Detta kan vara ett argument för att inte sluta med massage mot graviditetens slut trots ökande orörlighet och mindre komfort, de goda effekter som massage medför väger helt enkelt över. Alla gravida är olika, och likaså är alla graviditeter. Detta gäller i synnerhet gravidmagar – en del har en knappt märkbar liten kula under hela graviditeten. Men de flesta höggravida har en stor mage mot slutet av graviditeten och det kan därför vara bra att veta att det kan bli svårt att ligga på mage, trots det anpassade och specialkonstruerade underlaget. I dessa fall så kan massagen genomföras med den gravida liggandes på sidan. Som synes finns det inte många hinder för massage under hela graviditeten, tvärtom många anledningar och lösningar.

BOKA BEHANDLING