Sol och värme – så påverkas din hälsa

Varma dagar! Vi svenskar är inte speciellt bortskämda med sol och värme, men några få dagar om året slår medelhavsvärmen till. Har du funderat över vad solen har för effekt på vår hälsa och välmående? I dagens artikel listar vi 6 goda hälsoeffekter som varma sommardagar för med sig! 

1.  Humör och psykiskt välmående

När solens strålar skiner ler vi mer. En extra positiv effekt av solljus är att det signalerar till kroppen att producera mer serotonin – glädjehormonet som även utsöndras via fysisk aktivitet, massage, m.m. Förutom att serotonin reglerar humöret till det positiva har det även goda effekter på vår aptit och sömn. Det naturliga sättet att förebygga ångest och depression helt enkelt!

2. D-vitamin 

Vet du med dig att du behöver stärka skelettet eller bättra på immunförsvaret så att du har lättare att bekämpa bakterier och virus? Solen är vår främsta och bästa källa till D-vitamin och eftersom vi svenskar är vana att få lite solljus är bristen av vitaminet ett vanligt förekommande problem.  I vår hud finns ett förstadie till D-vitamin, ett hormon, som aktiveras när solens strålar träffar oss. D-vitamin är bra för skelettet eftersom det gör att kroppen kan förse sig med kalcium. Hormonet ger dig energi, bevarar balansen i immunförsvaret.

3. Utomhusaktivitet 

Till skillnad från våra vardagsrutiner under vinterhalvåret skapar längre och varmare dagar förutsättningar för oss att vara mer aktiva och sociala utomhus. Forskning visar att människor i områden med varmare klimat håller igång mer, och så gör även vi när sommaren kommer till oss. Att en aktiv livsstil bidrar till bättre fysisk och psykisk hälsa är ingen nyhet. Kanske är du just i denna stund ute och slår två flugor i en smäll – bad och lek med barnen skapar positiva effekter på både kropp och sinne!

4. Melatonin och trötthet minskar 

Vi blir piggare! Kroppens sömnhormon melatonin gör, som benämningen avslöjar, oss sömniga och trötta. I solljuset minskar kroppens nivåer av melatonin och skapar istället effekten av att vi blir på alerten och mer fyllda av energi.

5. Blodtrycket sjunker 

Värmen har, till skillnad från kylan, effekten att svälla våra blodkärl och göra det lättare för hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen. Ett högt blodtryck är ingenting att sträva efter då det medför negativ påverkan på vår hälsa. Värmen gör jobbet för ditt hjärta enklare!

6. Smärtlindring på muskler och leder 

Känner du igen dig att du har lättare att få ont i leder när det är kallt ute? Värmen kan ha en smärtlindrande effekt då den hjälper till att mjuka upp kroppen när genomblödningen ökar. Detta ger även en avslappnande effekt på dina muskler. Men kom ihåg att värme inte är en lämplig metod vid inflammation, då gäller istället det motsatta när vi vill använda kyla för att blodkärlen ska dra ihop sig och skapa en mindre genomblödning som minskar svullnad.

Seså, ut och fånga dagen! Men kom ihåg att smörja in dig och skydda huden från solens skadliga UV-strålning. Speciellt under de timmar då solen står som högst.