Osteopati

Tillgänglighet

sthlm gbg

Vad är osteopati?

Osteopati anses vara den ursprungliga av de moderna formerna av manuell medicin (dit naprapati och kiropraktik räknas). Manuell står för att händerna är terapeutens redskap för diagnostik och behandling.

Osteopaten utgår från att kroppen är en helhet och har en naturlig kapacitet att balansera och läka sig själv med en struktur och funktion som är beroende av och påverkar varandra. En osteopatisk behandling ska hela tiden ta hänsyn till detta och individanpassa behandlingen. Detta gör att osteopaten kan använda helt skilda tekniker på olika patienter. Många av de vanliga teknikerna är mjuka och indirekta.

Osteopaten arbetar inte bara med så kallade låsningar i leder utan försöker hjälpa kroppen att få tillbaka sin naturliga balans och förmåga att hela sig själv. Detta innebär ett mer långsiktigt och helhetsmässigt mål än att bara skapa smärtfrihet på det akuta lokala stället. Idealet är att patienten inte ska behöva komma tillbaka flera gånger med samma problem efter den första behandlingsserien.

När ska du gå till en osteopat?
Exempel på behandlingsbara problem är: besvär i rygg och nacke, smärtor i skelettmuskulaturen, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andningsbesvär, cirkulationsbesvär, matsmältningsbesvär, premenstruella besvär och stress.

Exempel på olika behandlingstekniker inom osteopati är:
Artikulering
Ledbehandling där man successivt ökar rörelseomfånget med cirkulära, rytmiska, upprepade rörelser.

Mobilisering
Olika sätt att med mjuka rörelser öka rörligheten i främst ryggradens leder.

Manipulation
Olika tekniker (High velocity thrust, Low velocity thrust) då man öppnar den låsta leden med en kort stöt samtidigt som man låser omkringliggande leder. På så sätt kan man upphäva rörelseinskränkningarna.

Soft tissue-teknik
Omfattar olika metoder att påverka kroppens mjukdelar, öka och stabilisera cirkulationen, minska spänningar och stärka svaga vävnader.

Kraniell osteopati
Återställande av rörligheten i kraniets suturer (sömmar). Metoden har utvecklats av W G Sutherland, som fann att skallens olika segment kan rubbas och fastna i fel läge och därigenom påverka hjärnhinnorna, hjärn- och ryggmärgsvätskan och på så sätt indirekt hela människan.

Visceral teknik
Namnet kommer från viscera=inälvor. Tekniken syftar till att påverka de inre organens funktion genom att se till att de har en optimal mobilitet (organens rörelse relativt andra strukturer) och motilitet (egen inre rörelse).

Balanced Ligamentous/Membranous Tension (BLT/BMT)
Teknik där ligamentsspänningarna balanseras för att häva olika rörelseinskränkningar i leder eller viscera.

Du kan läsa mer om osteopati på www.osteopatforbundet.se och www.osteopatskolan.se

Klicka här för att se vår prislista och en instruktionsfilm för hur du köper klippkort.

Onlinepris

50 min
|
923 kr
BOKA BEHANDLING